JUST BECAUSE YOUR PATH IS DIFFERENT DOESN’T MEAN YOU’RE LOST

Gender en identiteit

Check-in Genderzorg is een vrijgevestigde praktijk voor GGZ jeugdzorg. Ons multidisciplinaire team begeleidt kinderen en jongeren die het gevoel hebben dat hun lichaam, of hun genderrol en expressie niet klopt bij hoe ze zich van binnen voelen. Daarnaast bieden we begeleiding voor hun ouders en omgeving.

BEGELEIDING EN DIAGNOSTIEK VOOR KINDEREN EN JONGEREN MET VRAGEN OVER GENDERIDENTITEIT

Niet alle kinderen passen voor hun gevoel in het hokje ‘jongen’ of ‘meisje’ dat de buitenwereld op hen plakt. Sommige kinderen geven al op jonge leeftijd aan dat ze van het andere geslacht zijn. Jongens willen bijvoorbeeld meisjeskleren aan en meisjes willen bijvoorbeeld hun haren kort geknipt in een jongenskapsel. Hierdoor zullen zij vanuit de omgeving opmerkingen krijgen. Hoe ga je daar als kind mee om? Ga je als jongen met meisjeskleren aan in de jongenskleedkamer van het zwembad je omkleden? Hoe ga je daar als ouders mee om? Verbied je het of ga je er in mee? Kortom, veel vragen waar wij jullie bij kunnen helpen.

Een deel van deze kinderen zal misschien in de loop van de tijd een sociale transitie in hun genderexpressie willen maken. Een belangrijk onderdeel in de transitie van transkinderen is het kennismaken met hun ware identiteit, zowel voor henzelf als voor de omgeving. Het is belangrijk om naast het werken aan acceptatie niet te vergeten dat verdriet er mag zijn en dat verdriet en verwarring ook bij zo’n ingrijpende periode horen. Het is belangrijk dat elk gezinslid voldoende ruimte krijgt voor zijn gevoelens en verwerkingsproces.

Het lastige van dit proces is dat kinderen met genderdysforie hun gevoelens vaak jaren voor zichzelf houden. Op het moment dat zij hun gevoelens delen met hun familie hebben ze er zelf vaak al jaren van verwarring, verdriet en acceptatie op zitten. Echter voor de rest van het gezin begint de realisatie dan pas, waardoor elk gezinslid in een andere fase van het verwerkings- en acceptatieproces zit. Waar de één al klaar is om het te accepteren, kan de ander nog vol onbegrip zitten en kampen met 101 vragen. Naast al je eigen emoties als ouder zijn er ook nog de zorgen en de angst voor de reacties vanuit de maatschappij en de angst voor de veiligheid van je kind. Het is fijn om in deze periode geholpen te worden. Bijvoorbeeld met goede begeleiding tijdens de coming out en hulp bij het creëren van een veilige (school)omgeving.

In individuele gesprekken of in gezinsverband helpen we om inzicht te krijgen in de identiteit vraagstukken. Bij adolescenten staan gesprekken centraal, met kinderen beelden we vooral uit wat zij voelen. Dit doen we via tekenen, schilderen of situaties uitbeelden met behulp van klei en collages. Materialen zoals de Story Cubes, Lego en handpoppen zijn ook bekende en fijne middelen om bij kinderen gedachten en gevoelens naar buiten te brengen. Zo kunnen zij leren hun gevoelens te begrijpen om ze vervolgens een plek te kunnen geven.

Daarnaast kunnen we je kind helpen over zichzelf te vertellen op school in de klas als er bijvoorbeeld wordt gekozen voor een coming-out of sociale transitie. Hetzelfde geldt voor sportclubs, ook hier kunnen we desgewenst voorlichting geven.

Voor nadere diagnostiek maken wij gebruik van verschillende vragenlijsten, we kunnen zonodig een psychologisch onderzoek afnemen en/of onze psychiater vragen naar verdergaand diagnostisch onderzoek. Als er een geschikte indicatie is voor EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) therapie dan kan dat worden verzorgd in onze Praktijk.

BEGELEIDING VOOR KINDEREN MET EEN TRANSOUDER

Wat als je vader vertelt dat hij zich altijd vrouw heeft gevoeld en verder door het leven wil als vrouw? Of je moeder knipt haar lange haar af en vertelt dat ze testosteron gaat gebruiken. Wat vertel je je vrienden? Hoe moet je je vader of moeder nu noemen. Durf je je vrienden nog thuis uit te nodigen. Moeilijke vragen voor een kind van een transgender ouder. Wij begeleiden kinderen bij deze ingewikkelde verandering in het gezin.

Afhankelijk van de leeftijd van het kind en de huidige situatie zoeken wij een gepaste vorm om kinderen meer uitleg te bieden, hen in de gelegenheid te stellen alle vragen te stellen. De begeleiding wordt aangepast aan de behoefte die er bestaat.

Dit kan individueel met de kinderen, maar ook werken we met kinderen en ouders samen in sessies om te kunnen helpen met soms moeizame en emotionele gesprekken.

PRESENTATIES, DESKUNDIGHEIDS BEVORDERING, WORKSHOPS

Voor lagere scholen, voortgezet onderwijs, vervolg onderwijs en universiteiten:

  • Wij geven presentaties, workshops, en deskundigheids bevordering voor schoolpersoneel (leraren, ondersteunend en administratief personeel) over gender en identiteit en alles waar je tegenaan kunt lopen met een genderkind op school of in je klas. Of ter verbetering van de gender-sensitiviteit op jullie school. Daarmee voldoe je als school aan een onderdeel van het door de overheid verplichte kerndoel 38 voor primair onderwijs en kerndoel 43 voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs: Hoe leer je kinderen respectvol om te gaan met seksuele diversiteit en gender?
  • Ook geven we lessen aan groepen (aangepast aan leeftijd en ontwikkelingsniveau) over gender en identiteit.

Voor dokterspraktijken, GGZ-instellingen en andere praktijken en geïnteresseerden:

  • Bieden we deskundigheids bevordering over gender-identiteit ontwikkeling, genderincongruentie, co-morbiditeit, signalering van en beleid bij gendervraagstukken.

Voor nadere informatie of een offerte voor presentaties, workshops en deskundigheids bevordering stuur een email.

TIPS

Er zijn meerdere makkelijke en laagdrempelige manieren om aan meer informatie te komen over gender-vraagstukken. Je kunt laagdrempelig en als je wilt anoniem vragen te stellen, kijk eens naar deze opties:

Transgender infopunt NL
Transgender infopunt NL is een samenwerking tussen TNN en Transvisie, het is één landelijk telefoonnummer voor alle vragen over transgender-zijn. Bel (anoniem en) vrijblijvend naar 085-1303846.

Jong&Out-app
De Jong&Out-app biedt LHBTI-jongeren op een eenvoudige en laagdrempelige manier toegang tot de reeds bestaande (online) Jong&Out community. Op de app treffen jongeren duizenden andere LHBTI’s tot en met achttien jaar. Ze kunnen er in een veilige omgeving nieuwe vrienden maken en met elkaar praten over coming-out, liefde en gender.

Jongerenlijn Genderpraatjes
Jongerenlijn Genderpraatjes is een hulplijn voor jongeren van 12-25 jaar.
De jongerenlijn Genderpraatjes richt zich hoofdzakelijk op jongeren die transgender, non-binair, of nog zoekend zijn. Genderpraatjes is uniek omdat jongeren altijd iemand treffen die ervaringen met de beller kan delen, er zitten namelijk alleen getrainde ervaringsdeskundige vrijwilligers achter de lijn. Juist voor jongeren die worstelen met problemen die zij niet kwijt kunnen in hun omgeving, staat de jongerenlijn klaar. Bel op (085) 303 76 80 (elke doordeweekse dag bereikbaar van 15:00 tot 17:00.)

Transvisie online jongerenbijeenkomst
Er worden op verschillende momenten bijeenkomsten georganiseerd voor verschillen de leeftijdsgroepen, kijk of er iets voor je bij zit op.

Transvisie jongeren dag
Jongerendagen zijn voor transgender jongeren van 12 tot 18 jaar. Tijdens de jongerendagen kunnen transgender jongeren kennismaken met andere transgender jongeren. Zij kunnen op deze dagen volkomen zichzelf zijn. Er zijn activiteiten en er is ruimte om met elkaar te praten. Ouders kunnen ondertussen met elkaar in gesprek gaan.

Podcast Trans Holland
Twee trans vrouwen zijn in juli een podcast gestart. Trans Holland is misschien wel de eerste, exclusieve transpodcast in Nederland. Alex Philippa en Tammie Schoots ‘giebelen’ over hun bestaan als trans vrouwen. Maar het gaat vaak om hele serieuze onderwerpen.

Podcast Genderkwiebus
Transgender? Meer dan twee genders? ‘Genderneutraal’? Transities en genderteams? Leer over alles wat, en luister naar mensen die zichzelf identificeren met een woord die jij misschien niet eens kent. Dat alles, in De Genderkwiebus Podcast, met als host Nanoah Struik (@nanoahh). Wees welkom, want dat ben je!

The Transketeers
You tube video kanaal van The Transketeers.
The Transketeers zijn drie transgenders uit Nederland die audiovisuele producties maken om de positieve zichtbaarheid van genderdiversiteit te vergroten.

Dat is makkelijk praten!
In de videoserie: Dat is makkelijk praten! helpen logopedist Irene, zanger Sem en Kris je met het verlagen van je stem.
Logopedist Irene (zij/haar) geeft je achtergrondkennis over je strottenhoofd en een een aantal praktische tips voor ontspanning en oefening.
Zanger Sem Jansen (hij/hem) geeft een kleine masterclass zingen met je nieuwe stem.
Kris (die/diens) heeft een aantal praktische tips voor je om je stem, ook zonder testosteron, lager te laten klinken!

Transvisie
De patiëntenorganisatie voor transgenders en hun naasten & ouders met transgender kinderen (GO)

Transgender Netwerk Nederland
Belangenbehartiging transgender personen: zij mengen zich actief in de politieke discussie en geven handreikingen aan de beleidsmakers. Hierdoor komen transgender personen steeds meer in het zicht van maatschappelijke organisaties en de overheid.

De Transketeers
Filmmakers, educators en sprekers op forums over (trans)genderdiversiteit.

TransAmsterdam
Transgender organisatie voor kunst, cultuur en lifestyle in Amsterdam

COC – Kennemerland & GSA
Gender & Sexuality Alliance (GSA);Een veilige school voor iedereen. Wie wil dat nou niet? Een GSA zet zich actief in om dat doel te bereiken.

Gay&School
Stichting School en Veiligheid

Jong&Oud
Community voor homo’s, lesbo’s, bi’s, transgenders en jongeren die twijfelen over hun identiteit of geaardheid tot en met achttien jaar uit Nederland en België.

Links naar interessante tv & radio-fragmenten en documentaires

Flip en moeder Inez over zijn transitie: ‘Ik schrok hoeveel er gebeurde’ | Pride Talk: We are Family
Prachtig, eerlijk en open gesprek tussen een moeder en haar transzoon Flip.

Wat is gender? | Huh?! | Het Klokhuis
In deze Huh?! wordt uitgelegd wat gender betekent.

Valentijn
Valentijn is lichamelijk een jongen, maar in hart en ziel een meisje. Negen jaar lang wordt Valentijn door de documentairemaakster Hetty Nietsch gevolgd op zijn weg naar vrouwelijkheid.

Genderbende
Deze documentaire vertelt het verhaal van vijf jonge mensen die zich geen man en geen vrouw voelen, maar iets daartussenin.

Zappdoc: Wat zou jij doen?
Roos

Roos (10) is geboren in een jongenslichaam, maar gaat nu door het leven als meisje. Moet ze dit straks vertellen aan haar nieuwe klasgenoten in de brugklas of niets zeggen met de kans dat ze daar op een dag toch achter komen?

What’s a Gender
”Niks is alleen voor mannen of alleen voor vrouwen.” Aan het woord zijn Lisa en Anne Bosveld (de tweeling die ook te zien zijn in de documentaire Genderbende).

M/V/X
Belgische documentairereeks die het leven volgt van vijf Vlaamse transgenders tijdens hun zoektocht naar een leven dat beter past en minder wringt.

Radiofragment van Levi
Levi verteld over non-binair zijn.

Het begrip identiteit fascineert mij al jaren. Wat maakt nou wie jij echt bent? Wie ben jij op dit moment in jouw leven?
De speurtocht naar je eigen identiteit kan een ware reis zijn. “Check-in” dan kunnen wij je helpen gedurende een stuk van jouw reis.

Kim Horsnell

ZorgkaartNederland
Check-in Genderzorg is gewaardeerd met een 9.3 op ZorgkaartNederland.
Bekijk alle waarderingen
of plaats een waardering